- La campanya s’inicia en el marc del Dia de la Zero Discriminació promogut per l’Organització de Nacions Unides
- La informació és clau per lluitar la discriminació de les persones amb VIH i sida

D’esquerra a dreta: Salva Faus (CLGS), Sara Gil (Consell de Joves), Ximo López (CLGS) i David Valiente (CLGS)
L’estigma associat al VIH i el sida ha generat situacions de discriminació entre les persones que tenen VIH i sida i eradicar aquesta situació és de justicia i responsabilitat de totes i tots. Si bé les dades sobre l’estat de salut formen part de la privacitat de les persones, hauriem de promoure que el fet que algú de forma lliure pugués comunicar que té VIH o sida sense que això li genere cap tracte diferent o cap discriminació ni a la vida social, ni al treball, ni a la seua vida familiar o en parella. Per això, el Col·lectiu LGTB de la Safor (CLGS) i el Consell de Joves de Gandia llancen la campanya contra l’estigma social associat al VIH i el sida denunciant les altes xifres de rebuig social que encara mostra una part relativament important de la societat.
Les dades de la discriminació
Tot i el treball de les institucions i de les organitzacions que treballen per l’eradicació del VIH i el seu estigma associat les dades de rebuig social són encara preocupants segons les dades de es dades de l’informe de CIS “Los perfiles de la discriminación en España” (2014) les últimes disponibles. El 49% dels pares s’incomodarien si haguera un xiquet o xiqueta amb VIH a la classe del seu fill o filla i més d’un 40% considera que els pares d’eixos estudiants ho tindrien que comunicar al col·legi. Un 26% l’incomodaria tenir un company o companya de treball amb VIH i sida i un 11% no ho aprova. Només un 32% de les persones tindria una relació sexual esporàdica amb una persona amb VIH si conegueren la seua serologia. Per últim, un 14% dels joves s’incomodaria si tinguera un company amb VIH i un 4’3% de la gent li incomodaria tindre un veí amb VIH.
I per trencar amb l’estigma s’ha de trencar amb la desinformació. Es calcula que més de 150.000 persones conviuen a Espanya amb el VIH, d’elles al voltant de 20.000 no saben que tenen VIH i sida. Per la qual cosa CLGS recomana fer-se la prova del VIH de forma periòdica per garantir-ne la detecció precoç. Els nous casos de VIH i sida se solen produir entre aquelles persones que tenen VIH i sida però no ho saben, per això la detecció precoç és una estratègia per afrontar el VIH i el sida tant pels beneficis d’un abordatge inicial per la persona afectada com per la salut pública. La mitjana d’edat dels nous casos és de 36 anys i el 85% són homes, segons l’últim informe de 2018 del Pacte Social segons el qual cada día 10 persones al dia adquirixen el VIH a Espanya.
Una dada poc coneguda és que les persones que tenen VIH i sida que reben medidació antirretroviral, la qual permet que la presencia del virus siga indetectable no el poden transmetre: indetectable és intransmissible. Per això, “cal que la ciutadania tinga informació clara de com es transmet o com no, però també cal de perdre la por i no deshumanitzar a l’altre, tindre empatia i poder estar al costat de les persones amb VIH i sida”, afirma Ximo López, coordinador de CLGS.
“L’estigma social arriba fins el punt que fer-nos la prova ens fa por per la discriminació que podem patir i això s’ha d’acabar”, assegura David Valiente president del Consell. De fet, la serofòbia, l’estigma associat a al VIH i el sida, o la LGTB-fòbia són dues barreres per abordar la seua eradicació: quanta més por tinga la gent a fer-se la prova per por a la discriminació, pitjors conseqüències té per a la salut pública. La no discriminació, la informació i la igualtat de tracte són ferramentes fonamentals per a abordar la prevenció i la detecció precoç del virus.
Pacte social per a la no discriminació
Al 2018, el Ministeri d’Igualtat va llançar el Pacte Social per la no discriminació i la igualtat de tracte associada al VIH, que va nàixer amb l’objectiu d’eliminar l’estigma i la discriminació associats al VIH i a la sida, garantint la igualtat de tracte i d’oportunitats, la no discriminació, el respecte dels drets fonamentals i la diversitat de les persones Afectades i al qual s’ha adherit CLGS. No obstant, queda molt de camí per recórrer per a que els objectius marcats en aquest pacte siguen efectius i estiguen implantats en la societat espanyola. Per això, cal continuar lluitant i reivindicant.