- La guia es podrà consultar en versió online a través de la web de CLGS i serà presentada aquest dijous 19 de maig a les 19h a la Casa de la Marquesa dins de la Taula redona “Què fer en cas d’atac LGTBIfòbic?”
El Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor-Valldigna (CLGS) llança en una versió online una Guia Antidiscriminatòria per a lesbianes, gais, transsexuals, bissexuals i intersexuals en cas d’agressions amb motiu de la Diada Internacional contra la LGTBIfòbia. Es tracta de la primera guia d’aquest tipus que assumix un col·lectiu LGTBI valencià i també la primera en un entorn rural. El document és una adaptació de la informació i textos ja existents sobre com actuar davant d’una agressió o discriminació apareguda a l’Observatori Contra l’Homofobia de Catalunya i a l’Observatori Madrileny contra la Homofòbia, la Bifòbia y la Transfòbia. Amb aquesta iniciativa es vol visibilitzar una violència com la LGTBIfòbica que socialment és invisible i, alhora, empoderar a les persones LGTBI per a denunciar si creuen que són o han estat discriminades.
Les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) tenim dret a fer una vida sense discriminacions ni agressions i a poder expressar lliurement la nostra afectivitat. Desgraciadament encara existeixen discriminacions i agressions contra les persones LGTB i és important que sapiguem que tenim drets, quins són i com exercir-los. Per això, CLGS, a més a més d’aquesta guia, s’ofereix a orientar a totes aquelles persones de la Safor-Valldigna que hagen estat víctimes d’una discriminació LGTBIfòbica, tant de forma online i anònima com de forma presencial sempre amb cita prèvia demanada a través del correu de l’entitat clgs@felgbt.org.
La Guia Antidiscriminatòria està disponible i és consultable a la web de CLGS. A més, serà presentada oficialment aquest dijous 19 de maig a les 19h a la Casa de la marquesa dins de la taula redona “Què fer en cas d’atac LGTBIfòbic?”, que CLGS ha preparat amb la Fiscal de Delictes d’Odi de Gandia, Raquel Ibáñez, i el psicòleg de l’IES Veles e Vents, Paco Escolano, amb motiu del Dia contra la LGTBIfòbia.
La LGTBIfòbia un problema invisible
“Encara que les agressions físiques són les més visibles i les que més reprodueixen els mitjans de comunicació hi ha altre tipus d’agressions o discriminacions que també són LGTBIfòbia i que també han de ser denunciades. No et penses que una agressió física lleu o una agressió verbal no s’han de denunciar: els agressors poden tenir actituds molt més violentes en ocasions posteriors si ningú els para”, s’assenyala a la guia. “Aquest és un dels principals problemes que fa que s’invisibilitza la LGTBIfòbia més quotidiana, que la majoria de la societat ho vincula només a les violències més extremes quan la LGTBIfòbia que patim de forma en el dia a dia al nostre entorn és menys extrema però no menys tòxica”, afirma Vicent Canet, voca de comunicació de CLGS i qui ha adaptat el text de la Guia. La LGTBIfòbia no sempre es manifesta en forma de violència física, ni sempre acaba en pallisses o assassinats. LGTBIfòbies també són micro: assetjament, minusvaloració, invisibilització, menyspreu, discriminació, insults verbals, fer el buit o qualsevol tipus de violència encoberta.
Des de CLGS es considera molt important visibilitzar aquesta violència (no només física, sinó també psicològica o simbòlica) que encara patim les persones LGTBI, “per això hem fet un recull de les quatre notícies aparegudes en mitjans locals sobre LGTBIfòbia en els dos últims anys”, per fer vore que són situacions molt més habituals del que es pensa. “Es tracta només la punta de l’iceberg, s’ha de tindre en compte que en entorns rurals (en els quals la por a ser recongut públicament com a persona LGTBI evita més denúncies) és més difícil que aquestes situacions es denuncien o arriben a ser públiques”, indica Javier Argento, coordinador de CLGS. A banda de la por a ser descobert com a persona LGTBI, producte de la LGTBIfòbia, també hi ha falta d’informació i de suport per part de les administracions. Per això posem a la vostra disposició les notícies que han eixit sobre el tema en els dos darrers anys a través de quatre casos per visibilitzar-la.
20/01/2014 Denuncian la agresión homófoba a su hijo en un instituto de Gandía
25/06/2014 Investigan si los acusados del crimen de Gandia mataron a la víctima por homofobia
17/11/2014 Ataque homofóbico durante los XXVI encuentros estatales LGTB en Gandía
27/01/2016 Otra agresión homófoba en la playa de Gandia
Des de CLGS reclamem que s’aborde des de les institucions amb resposta equiparable a la que es dóna a la violència masclista quant a recursos d’atenció a les víctimes, rebuig social i càstic penal dels agresors. Especialment important és l’àmbit educatiu: per la vulnerabilitat de les víctimes i pel paper transformador que pot tenir un ensenyament que eduque en valors d’igualtat i diversitat. En el mateix sentit, també “volem demanar la complicitat dels mitjans en denunciar i visibilitzar les agressions però també les discriminacions, les situacions de bullying o mobbing LGTBfòbic o de desamparament”, conclou Argento.